HomeNieuwsBijeenkomst in Amsterdam met SGP-kamerleden

Bijeenkomst in Amsterdam met SGP-kamerleden

Publicatiedatum: 2 dec. 2017

Bron: www.refdag.nl

Het is nog niet zeker dat de SGP in Amsterdam met een eigen lijst aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart meedoet. Dat bleek vrijdag uit gesprekken met betrokkenen.

Vrijdagavond kwam de voltallige Tweede-Kamerfractie van de SGP –Van der Staaij, Dijkgraaf en Bisschop– naar een SGP-bijeenkomst in Amsterdam, bijgewoond door een tiental sympathisanten.

De SGP kondigde eerder aan op eigen kracht mee te willen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de hoofdstad. Voor een raadszetel in Amsterdam zijn ruim 6000 stemmen nodig. Daar zal de SGP hoogstwaarschijnlijk bij lange na niet aan komen. De ChristenUnie haalde bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen net geen raadszetel. Beide partijen erkennen dat het risico bestaat dat géén van beide in de raad komt als ze los van elkaar de verkiezingen ingaan.

SGP-leider Van der Staaij zei vrijdagavond desgevraagd het „onwenselijk” te vinden dat CU en SGP de komende raadsverkiezingen elk met een aparte kandidatenlijst ingaan. Hij wijst erop dat in het verleden bij de raadsverkiezingen in Den Haag zowel CU als SGP buiten de boot vielen toen die twee partijen elk met een aparte kandidatenlijst kwamen. Momenteel is er één CU-SGP-fractie in de hofstad. In Rotterdam is dat ook het geval.

Bestuurslid Van der Wal van de Amsterdamse SGP zei vrijdagavond desgevraagd dat er nog steeds gesprekken met de Amsterdamse CU zijn om op de een of andere manier samen de verkiezingsstrijd in te gaan. Van der Wal opteert dan voor een CU-SGP-lijst. „Samen zullen we die ene zetel, of misschien meer, best halen.”

Voor de optie dat er alleen een CU-lijst komt met daarop een SGP-kandidaat houdt de SGP „de deur op een kier”, zegt Van der Wal. „Zo’n SGP’er op een CU-lijst is voor mij wel een minimumvereiste.” Leiderdorp kent een dergelijke constructie.

Op de vraag of het misschien verstandig zou zijn dat de SGP niet meedoet, maar haar sympathisanten adviseert om dan maar op de CU te stemmen, antwoordt Van der Wal: „Dat zou kunnen. Maar ik ben er niet zeker van dat alle kiezers met SGP-voorkeur voor de CU zullen gaan. De CU heeft in Amsterdam een nogal links profiel. Een deel van de SGP-sympathisanten zou bijvoorbeeld CDA kunnen stemmen.”

Speerpunten voor de Amsterdamse SGP zijn onder meer een pleidooi voor een maandelijkse zondag waarop de winkels dichtgaan, zo bleek vrijdagavond. Ook wil de partij af van coffeeshops en pleit ze voor meer vervoer over water om het wegennet in de hoofdstad te ontlasten. Van der Wal zei een lijsttrekker op het oog te hebben, maar wilde nog geen naam noemen.

CU-lijsttrekker Don Ceder in Amsterdam, die gisteravond ook de SGP-bijeenkomst in Amsterdam bezocht, zei dat het uitgesloten is dat er een CU-SGP-lijst komt. Wel gaf hij aan dat er nog steeds besprekingen zijn met de Amsterdamse SGP. Ceder ziet wel overeenkomsten tussen de twee partijen. Zo beijveren beide partijen zich ervoor dat kerken in de lokale samenleving een rol van betekenis hebben. Anderzijds liggen van beide partijen „de prioriteiten anders.” Ceder vindt de wens van de SGP om één zondag per maand de winkels te sluiten te rigoreus en stelde dat voor de CU deugdelijke schuldhulpverlening topprioriteit heeft.

Op de vraag of de CU niet wat toeschietelijker moet zijn richting de SGP, antwoordde Ceder: „Nee. Onze leden zijn vrij duidelijk in welke richting zij op willen. Een gezamenlijke lijst is uitgesloten. Maar je moet wel goed nagaan hoe je samen kunt optrekken. Ik kan me erin vinden dat ook de SGP een christelijk-sociale politiek wil.”